Munkar - "Finska grisar"

 
Cirka 15-20, se storlek på bilden.
 
Ingredienser-
 
- 1/2 l mjölk
- 50 gram jäst
- 1 tsk salt
- 1, 1/2 dl socker
- 1 ägg
- 150-200 gram smält smör
- 10-13 dl vetemjöl, svårt att nämna en exakt mängd.
 
Fyllningen-
- cirka 3 dl sylt
 
Till flotyrkokningen-
- cirka 1 1/2 l olja
 
Gör så här-
 
1) Smula ned all jäst i en assistent om möjligt, tillsätt salt, socker samt den varma mjölken. 
2) Tillsätt sedan det smälta, avsvalnade smöret och rör sedan försiktigt ner mjölet.
3) Hela degen ska till slut bli något lösare än en bulldeg.
4) Låt sedan jäsa till den dubbla storleken, på ett ungefär.
5) Dela degen i smådelar, till den storlek ni önskar, kavla sedan dessa till rektanglar.
6) Ta lite av sylten, ca 1 msk och vik sedan ihop och vrid alla hörn likt en gris.
7) Nu till själva "kokningen", värm oljan tills den blir het och testa eventuellt med lite deg.
8) Lägg försiktigt i grisarna i den heta oljan, vänd dem när de blir lagom bruna.
9) Ta upp dem med en hålslev, eller något liknande som tål värme, lägg dem på ett hushållspapper för att ta bort överflödig olja.
10) Om man vill så kan man vända dem sedan i socker, och har man för avsikt att fryser in dem så är det bättre att göra detta efter upptiningen. 
 
Tips-
 
- Istället för den oljan vid "kokningen"/friteringen så kan man också använda sig av cocosfett, men då bör man istället ta cirka 2-2 ,5 paket av detta. 
 
- Se till att använda en hålslev eller liknande som tål extrem hetta och inte någon ömtålig plastslev då den i värsta fall kan smälta.
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0