Lussebullar,lussekatter - ett kärt barn har många namn.

Recept-
Cirka 20-28 st, beroende på storlek.
Ingredienser-
- 150 g smör
- 5 dl mjölk, 3%
- 50 g jäst (till söta degar)
- 1 dl socker
- 1/2 tsk salt
- 1 ägg
- 900 g vetemjöl special (15 dl)
- 0,5 g saffran (cirka 1 paket)
- 5 dl mjölk, 3%
- 50 g jäst (till söta degar)
- 1 dl socker
- 1/2 tsk salt
- 1 ägg
- 900 g vetemjöl special (15 dl)
- 0,5 g saffran (cirka 1 paket)
Pensling-
- 1 Ägg, uppvispat
Gör så här-
1) Smält smör i en kastrull, häll i mjölken och värm försiktigt till 37 grader.
2) Smula jästen i en degbunke, häll över lite av "mjölk-smör-mixen" och rör om tills jästen har löst sig.
2) Smula jästen i en degbunke, häll över lite av "mjölk-smör-mixen" och rör om tills jästen har löst sig.
3) Blanda ned socker, salt, saffran och ägg.
4) Häll över resterande delar av "mjölk-smör-mixen" och relativt stora delar av mjölet.
Arbeta in mjölet tills degen känns smidigt.
5) Lägg degen i en bunke och täck därefter med en bakhanduk, och låt degen jäsa i 30 minuter.
6) Dela sedan upp all deg i jämna bitar, och forma varje bit till lussekatter. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck i russin ordentligt. Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek.
7) Pensla bullarna med ägg och grädda dem sedan i ugnen på 240-250 grader i cirka 5-10 minuter, beroende på ugn.
Tips-
- Det ursprungliga receptet är ett bullrecept från baksidan av Kunsörnens vetemjölpaket, med några förändringar.
- För att slippa torra russin så är det bra att blötlägga dessa innan de används.
Kommentarer
Trackback