Crème brûlée - festens trofé

 

 
- Portioner 4 st.
- Ugnstemperaturen:125 grader
 
Ingredienser:
 
- 6 st äggulor
- 1 dl strösocker
- 3 dl vispgrädde
- 1 dl mjölk
- 1 vaniljstång
 
Topping:
- Mellan 4-8 tsk strösocker
 
Gör så här:
 
1) Vispa ihop 6 st äggulor och 1 dl socker lite lätt, koka sedan upp 3 dl grädde samt 1 dl mjölk.
För att sedan blanda ihop den numera varma gräddmjölken med äggblandningen under en lättare omrörning.
2) Dela 1 vaniljstång på längden, gröp sedan ur fröna och rör ner dessa i smeten.
Fördela smeten väl i de 4 ugnssäkra formarna med ca 2 dl i varje form.
 
3) Ställ formarna i en långpanna eller liknande i nedre delen av ugnen, häll sedan kokande vatten i långpannan upp till halva formarnas höjd. Detta är för att de alla skall få en jämn temperatur.
Dessa ska nu gräddas i cirka 45-60 minuter, beroende på formens höjd.
Ställ formarna därefter kallt.
4) Strö socker över ytan när brûléen är helt kall, smält sockret med en gasolbrännare tills det har fått färg och är knäckigt.
 
Tips:
 
- Om man inte har en brännare så går det att smälta sockret i ugnen i 275 grader, grill, med ugnsluckan öppen i cirka 3 minuter. Men det går såklart lättare med en liten gasolbrännare.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0