Chokladbiskvier

Ca 20 st, beroende på storlek.
Ugn 180 grader
Ingredienser:
Bottnar:
- 250 gram mandelmassa
- 1,5 dl strösocker
- 2 st äggvitor
Smörkräm:
- 1 st äggvita
- 1,5 dl ströcosker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 st nypa salt
- 0,5 citron, endast saften
- 250 gram smör
- 125 gram mörk kvalitetschoklad
- 1 msk kallt kaffe
Till doppningen:
- 150 gram kvalitetschoklad
- Eventuellt någon tesked kakao.
Gör såhär:
1) Börja med bottnarna, sätt ugnen på 180 grader.
2) Riv mandelmassan och blanda samman alla ingredienser till bottnarna.
3) Spritsa sedan 20 cirklar på en plåt med bakplåtspapper.
4) Grädda biskvibottnarna tills de är gyllene, ca 13 minuter.
5) Börja nu med smörkrämen, blanda äggvita, socker, vaniljsocker, salt samt citronsaften i en ren rostfri bunke.
Rör ända tills sockret har löst upp sig.
6) Vispa till maräng över vattenbad, dvs. över en kastrull fylld till ungefär hälften med kokande vatten.
7) Tag bort bunken från värmen och vispa med elvisp tills marängen blir helt kall.
8) Klicka ner rumstempererat mjukt smör lite i taget, vispa sedan krämen luftig i ca 15 minuter.
9) Smält chokladen och låt den svalna, rör ner den i krämen.
10) Rör ner kallt kaffe.
11) Bred krämen på undersidan av biskvibottnarna med en palett, slickepott eller sked. De skall bli toppiga.
12) Låt stelna i kyl eller frys.
13) Smält chokladen som ska användas till doppningen, gör detta i ett vattenbad.
14) Doppa sedan biskvierna så att hela smörkrämen täcks och låt dem stelna på ett bakplåtspapper.
Tips:
- Om man inte har en sprits eller av någon annan anledning inte klarar av detta så går det lika bra att använda sig av en sked istället, men blir dock lite kladdigare.
Kommentarer
Trackback